
Ensivaikutelmana oli, että tällasiahan sitä tehtiin aikanaan koulun kotitaloustunnilla 70-luvun lopulla Ilomantsissa. Muistan opettajamme silloin maininneen, että "oikeasti nämä ovat kuppikakkuja, mutta naamioidaan ne runebergiläisiksi. Toteutus on näin helpompi kotioloissa." Hmmm, niinpä niin... no jatketaan.
Tuoksu oli hyvin heikosti mausteinen - kardemummasta peräisin. Hillosilmä oli iso ja samea. Paistoväri oli aika vaalea. Ostohetkellä leivonnaiset olivat vielä niin lämpimiä, että sokerikuorrute pysyi juuri ja juuri kasassa. Tällainen uunituoreus ei ole plussaa runebergiläisille, mutta sehän ei toki ollut leipomon vika, vaan innokkaan asiakkaan, joka tuppasi torttuja ihan leipomon tiskiltä haalimaan.
Sisältä torttu oli selvästi keltainen ja näytti aika tiiviiltä ja kiiltävän leikkuupinnan johdosta liisterimäiseltä. Ensimmäinen haukkaisu kuitenkin kertoi sen saman kuin miltä leikatessakin tuntui - rakenne oli kuohkea. Sen voi myös aavistella leikkauspintakuvasta huokosmaisena rakenteena. Tämä on kuitenkin vain osatotuudesta. Puolituntia myöhemmin omien arvoitteni jälkeen vaimo tuli ja maistoi toista torttua. Ensi kommentti oli, että "onpa tiivis". Piti ihan mennä tarkistamaan, että puhuimmeko samasta tuotteesta. Kyllä! Puolen tunnin lepo ja jäähtyminen olivat kiinteyttänet rakennetta huomattavasti, mikä vain oli eduksi.
Maku oli miedon mausteinen ja hyvä. Kardemumman lisäksi olin maistavinani karamellisoituneen omenan maun. Tuoteselosteen mukaan omenasosetta onkin käytetty. Oletin aluksi, että sitä on lisätty hillon sekaan, mutta ehkäpä se olikin lisätty taikinamassaan. Kosteutta ei ollut sen enempää, kuin vastaleivotuissa kuppikakuissa yleensäkkään.
Nyt seuraa sitten vaikein osuus. Miten toteuttaa arvostelu? Ensivaikutelmana oli, että "helppo juttu - eihän tämä ole runebergintorttua nähnytkään". Siltä pohjalta tuotteen voisi jopa jättää arvostelematta, koska muoto ja rakenne viittaavat ennemminkin kuppikakkuun. Tai sitten napsaisi sen yhden tähden, koska toteutus ei vastaa runebergiläistä etiketin nimestä huolimatta. Vaan, annas olla! Tämä tuote on poikkeustapaus! Nämä saattavat olla Joensuun alueen ainoat gluteenittomat. Jos siis keliaakikkona haluat nauttia runebergintorttuja, niin ilmeisesti vaihtoehdot ovat vähissä - kenties vain tässä.
Loppuarvio: päädyn kaksoisarvioon. Runebergintorttuna runebergiläisten joukossa annan yhden (1) tähden, sillä maukkaudestaan huolimatta tämä on enemmän kuppikakku. Mantelirouheen käyttö taikinassa ei tee tuotteesta vielä runebergiläistä. Gluteenittomana tämä tuote painii omassa sarjassaan yksin (?),
Edit: 7. helmikuuta löysin arvosteluun toisen gluteenittoman ja se osoitti, että myös sellaisen rakenne ja makumaailma voivat olla suoraan runebergiläinen ilman suodatuksia, joten laskin arvostelua kolmesta kahteen (2) tähteen gluteenittomien luokassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti