Aloitan hyvän etsimisen herkkujen parista.
Olen varsin perso runebergintortuille. Nämä kansalliskirjailija J. L. Runebergin mukaan nimetyt leivonnaiset saavat veden herahtamaan kielelle jo pelkästä ajatuksesta. Valitettavasti niiden sesonki on varsin lyhyt (tammikuu - helmikuun 5. päivä).
Runebergintortut ovat levinneet sesonkituotteena koko maahan. Olen kuitenkin huomannut, että mieltymykset vaihtelevat maan eri osissa, mikä vaikuttaa sitä kautta leivonnaisen koostumukseen. Rannikkoalueilla suositaan hyvin kosteita punssilla tai rommilla kostutettuja versioita, kun taas maan itälaidalla suositumpia ovat selvästi kuivemmat variaatiot. Itse olen itäsuomalaisena saanut ensikosketukseni näihin maltillisesti kostutettuihin versioihin ja pidin niitä pitkään ainoina oikeina malleina. Lähes kymmenen vuoden piipahdus Lounais-Suomessa avarsi kuitenkin näkemystä ja syvensi maku- ja tekstuurimaailman tuntemusta.
Siinä pohjaa ja alustusta arvosteluilleni runebergintorttujen maailmassa. Pisteytän eri leivonnaiset tähtien muodossa asteikolla yhdestä viiteen (hyvin objektiivisesti tietenkin :) ). Yksi tähti edustaa ankeaa toteutusta ja viisi puolestaan todellista herkkua.
Aluksi joudun tyytymään tähtien esittämisessä sanalliseen selostukseen, mutta kun blogin muotoilutaitoni kehittyvät, niin enköhän saa kehiin ihan tähdetkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti